A haj az egészségi állapot barométere - Zakor Ágnes - Hajgyógyász

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A haj az egészségi állapotot tükröző barométer

Hajunk állapotán pontosan le lehet  mérni egészségünk állapotát. És nagyon jól látszódik belőle az is, hogy az  illető szervezete biológiai értelemben fiatalabb vagy öregebb-e az életkoránál.  Ha valakinek az időskor elérése előtt már gondjai vannak a hajával, az többnyire  valamilyen belső okra vezethető vissza. Hajunk akkor egészséges, ha a fejbőrben  lévő hajhagymák elegendő és megfelelő tápanyaghoz jutnak a vérből. A fejbőr  vérellátását ronthatja, ezáltal hajhulláshoz vezethet, például ha becsípődnek az  oda vezető idegszálak. Ez bekövetkezhet gerincferdüléstől, illetve a csomóba  állt, összehúzódott vállizmoktól is. Ilyenkor segít a rendszeres  mozgás-elsősorban a jóga-, a csigolyák környékén, a vállizomnak az ellazítása  masszázzsal, köpölyözéssel.
A haj megmutatja hogyan  táplálkozzunk
A haj kinézete alapján megmondható,  hogy helyesen táplálkozunk-e. Manapság az étrendünk savasító hatású, kutatások  szerint a tejsav a csersav, a húgysav és az ecetsav is közrejátszik a  hajhullásban. A tanulmányokból tudjuk hogy, testi szinten a hajhullás 80%-ban az  elsavasodás miatt fellépő ásványi anyag-hiányából, és a tápanyagokban szegény  étrendből fakad. Testünk az egyensúlyának fenntartása érdekében állandóan  védekezik a bekerülő savak és mérgek ellen. A leghamarabb mozgósítható segítség  mindig a fejbőr, a benne raktározott ásványi anyaggal és nyomelemmel. Amikor a  közömbösítés érdekében kiürült foltos vagy diffúz hajhullás  jelentkezik.
A haj megbízhatóan jelzi a  stresszt
Az érzékeny haj már a legkisebb  stresszre is reagál. Bármilyen nyugtalanító dolog legyen az életünkben, az  a  szervezetben található B-vitamin lebomlásához vezet, és e vitamin  hiánya okozza  az elvékonyodó, töredező hajat. Ráadásul a stressz zavart okoz a belső  elválasztású mirigyek és a keringési rendszer működésében is. Ennek  következményeként a hajszál gyökerét ellátó vérerek összeszűkülnek, és a haj  ezért sem fog tovább nőni.
Ezért ahhoz, hogy hajunk mindig szép  legyen nem elegendő pusztán kívülről megfelelően ápolni. A dús és ragyogó haj  főleg belső tényezőkön múlik ezért juttassunk megfelelő minőségű és mennyiségű  ásványi anyagot és vitamint szervezetünkbe nyers, párolt ételekkel, energiában  gazdag növényi eredetű táplálék kiegészítőkkel. Energiában gazdagnak az olyan  ásványi anyagokat tekinthetjük, amelyek vegyi, illetve hőkezelés nélkül nyernek  tisztán növényi alapanyagból, s amelyeket később sem vetnek alá vegyi vagy  hevítéses eljárásoknak.

Zakor Ágnes
Természetgyógyász
Trihológus

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz