Hajunk állapotán pontosan le lehet mérni egészségünk állapotát. És nagyon jól látszódik belőle az is, hogy az illető szervezete biológiai értelemben fiatalabb vagy öregebb-e az életkoránál. Ha valakinek az időskor elérése előtt már gondjai vannak a hajával, az többnyire valamilyen belső okra vezethető vissza. Hajunk akkor egészséges, ha a fejbőrben lévő hajhagymák elegendő és megfelelő tápanyaghoz jutnak a vérből. A fejbőr vérellátását ronthatja, ezáltal hajhulláshoz vezethet, például ha becsípődnek az oda vezető idegszálak. Ez bekövetkezhet gerincferdüléstől, illetve a csomóba állt, összehúzódott vállizmoktól is. Ilyenkor segít a rendszeres mozgás-elsősorban a jóga-, a csigolyák környékén, a vállizomnak az ellazítása masszázzsal, köpölyözéssel.
A haj megmutatja hogyan táplálkozzunk
A haj kinézete alapján megmondható, hogy helyesen táplálkozunk-e. Manapság az étrendünk savasító hatású, kutatások szerint a tejsav a csersav, a húgysav és az ecetsav is közrejátszik a hajhullásban. A tanulmányokból tudjuk hogy, testi szinten a hajhullás 80%-ban az elsavasodás miatt fellépő ásványi anyag-hiányából, és a tápanyagokban szegény étrendből fakad. Testünk az egyensúlyának fenntartása érdekében állandóan védekezik a bekerülő savak és mérgek ellen. A leghamarabb mozgósítható segítség mindig a fejbőr, a benne raktározott ásványi anyaggal és nyomelemmel. Amikor a közömbösítés érdekében kiürült foltos vagy diffúz hajhullás jelentkezik.
A haj megbízhatóan jelzi a stresszt
Az érzékeny haj már a legkisebb stresszre is reagál. Bármilyen nyugtalanító dolog legyen az életünkben, az a szervezetben található B-vitamin lebomlásához vezet, és e vitamin hiánya okozza az elvékonyodó, töredező hajat. Ráadásul a stressz zavart okoz a belső elválasztású mirigyek és a keringési rendszer működésében is. Ennek következményeként a hajszál gyökerét ellátó vérerek összeszűkülnek, és a haj ezért sem fog tovább nőni.
Ezért ahhoz, hogy hajunk mindig szép legyen nem elegendő pusztán kívülről megfelelően ápolni. A dús és ragyogó haj főleg belső tényezőkön múlik ezért juttassunk megfelelő minőségű és mennyiségű ásványi anyagot és vitamint szervezetünkbe nyers, párolt ételekkel, energiában gazdag növényi eredetű táplálék kiegészítőkkel. Energiában gazdagnak az olyan ásványi anyagokat tekinthetjük, amelyek vegyi, illetve hőkezelés nélkül nyernek tisztán növényi alapanyagból, s amelyeket később sem vetnek alá vegyi vagy hevítéses eljárásoknak.