Amit a hajhullásról tudni kell - Zakor Ágnes - Hajgyógyász

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Amit a hajhullásról tudni kell

A naponta kihullott hajszálak  mennyiségétől függően, megkülönböztetünk kóros és természetes  hajhullást.
A természetes hajnövekedés három  fázisból áll. Az utolsóban a hajhagyma életfunkciói megszünnek és a hajszál  kihullik, egészséges körülmények között a szőrtüsző mélyén már ott fejlődik az  új hajszál. Ezt nevezzük természetes hajhullásnak, amelynek mennyisége naponta  kb. 80 hajszál. Ha ettől jóval több, akkor kóros hajhullásról beszélünk. A  fokozott kóros hajhullásnak két fajtája van:
Végleges: 20 éves kor körül elkezdődik, és 5-6  év múlva teljes kopaszsághoz vezethet. Ebben az esetben a genetikai információt  az androgén (férfi nemi) hormonok aktiválják. Lelassítani, késleltetni tudjuk a  folyamatot. Okai lehetnek még gombás hajrendellenességek, övsömör, hosszú ideig  (éveken keresztül) viselt lófarok, konty és fokozott zsírosodás.
Átmeneti: Ilyenkor a hajat termelő matrix  sejtek valamilyen külső ártalom vagy belső betegség miatt egy időre megszüntetik  osztódásukat.  Bármely típusú hajvesztés , kopaszodás terápiájában a  legfontosabb teendő, az esetleges fennálló alapbetegség: gyulladásos gócok  megszüntetése, hormonrendszer , idegrendszer kóros elváltozásainak megszüntetése  ; és a hajhagymák megfelelő tápanyag ellátásának biztosítása.
Kialakulhat:
- munkahelyi  ártalmak pl.: állandó sapka viselet miatt,
- gyógyszerek  mellékhatásaként ,
- mechanikai  hatásokra,
- fertőző  betegségek, gyulladásos gócok miatt,
- idegrendszeri  zavarok,
- méreganyagok  felhalmozódása,
- gyomorsav  túltengés,
- a szervezet  elsavasodása során,
- stressz  hatás
- vitaminhiány,  alultápláltság,
- terhesség  után,
- kémiai, vegszeres  behatások pl:. sokszor vagy nem megfelelően végzett festés vagy  szőkítés,
- a szervezet  vízhiánya miatt,
- a vérkeringési  probléma,
- vese  gondok.

A fokozott hajhullás a szervezet  figyelemfelkeltő üzenete, hogy valami nincs rendben. Ezekben az esetekben az  alap probléma meghatározása után a hajvesztés kezelhető.

Zakor Ágnes
Trihológus

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz