Hajhullás okai a HKO szerint - Zakor Ágnes - Hajgyógyász

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A hajhullás megközelítése a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) 10 000 évre tekint vissza. A történetírók szerint tapasztalati úton fedezték fel az akupunktúrás pontokat és az erre épülő energetikai gyógyító módszereket. Az emberi test működésének megértését a különböző elméletek kidolgozásával segítették a Taoista mesterek.
Szerveink anyaga állandó átalakulásban van, a változás hajtóerői a Yin és Yang. A kölcsönösen kiegészítő jellegük azt jelenti, hogy nem léteznek egymás nélkül, szükségesek egymás számára. Az életben minden a Yin és a Yang ritmusa szerint történik. A nappalt (Yang) az éjszaka a (Yin) követi. Ez megfelel a fény-sötétség, aktivitás-pihenés ellentét párnak.Az ételek is besorolhatók a karakter valamelyikébe.
A kopaszodás általában a fej meghatározott részén jelentkezik- a hajas fejbőr elülső vagy hátulsó részén. Ha elől kezdődik, azt a szervezetben lévő Yang túlsúly okozza. Ennek kialakulásában döntő fontosságú az életmód és a táplálkozás. Fontos megjegyezni, minden étkezésben szerepeljen teljes kiőrlésű gabona (mely a skála közepére helyezhető), gyümölcs, növényi gyökér, levél, hús vagy tejtermék, valamint hogy a meleg és a hideg ételek-italok aránya 2:1 legyen .A megoszlás igen fontos, a tejtermék és a hús kevesebb legyen, mint az összes táplálék 1/3-a. A húst mindig zöldséggel vagy gabonafélékkel együtt együk.
A főbb belső szerveket is, a kínai orvoslás a Yin és Yang szervekre csoportosítja, és nem a fizikai felépítést tekinti az elsődlegesnek, hanem azok működését. Mindegyik szervnek van raktározó, tápláló funkciója és mindegyiknek van egy külső szerv párja, amelynek állapotában megnyilvánul. Például a tüdő a hangokban, a máj a körmökben, a vese a haj állapotában nyilvánul meg.
A vese amellett, hogy tisztítja a vért, rendkívül sokoldalú szerv. A keleti orvoslásban tárolják az ősi energiát, Yua Csit, ellenőrző a nemi szervek működését, ( amelyek szintén fontos szerepet játszhatnak a hajnövekedésben), a haj ellenőre, vagyis a haj minőségének és mennyiségének szabályozója, ellenőrzi a csontok és a fogak fejlődését  és állapotát, felügyel a húgyhólyagra.
A modern élet lassan nemcsak a szívünket, a gyomrunkat, az idegrendszerünket, hanem a vesénket is megviseli. Az elmúlt esztendők során erősen megnőtt a szervezet méregtelenítésében kulcsszerepet játszó vesék terhelése. A Witten Alarm-i Holisztikus Vérdiagnózis Intézet vizsgálatai szerint, a levegőből, a talajból és a vízből szervezetünkbe jutó méreganyagok, a kémiai szerekkel kezelt élelmiszerek, a megemelkedett gyógyszerfogyasztás, a növekvő stressz és a lelki terhelések túlzott munkára kényszerítik e fontos szervünket. Mindezen túl még a helytelen táplálkozás és a túl kevés elfogyasztott folyadék is nehezíti a kiválasztást. Mindez a szervezet elsavasodását, a vizelet megrekedését vonja maga után, és végső soron megakadályozza a méregtelenítés folyamatát. A következmények sokfélék lehetnek: izom és idegrendszeri zavarok, gerincpanaszok, hajhullás, bőrelváltozás, reumatikus és izületi fájdalmak, visszér, vese és epekövesség, fokozott hajhullás!
A jó veseműködés fenntartása érdekében ajánlatos a vese meridián megfelelő akupresszúrás kezelése, valamint a láb megfelelő reflexzónáinak masszírozása. Vannak gyógynövények, melyek egyrészt átmossák a vesét, másrészt fertőtlenítik is, gyulladáscsökkentőként, fájdalomcsillapítóként is hatnak. Ezt külső aromaterápiás fürdővel egészíthetjük ki. Igazi eredményt a gyógynövények külső és belső együttes használatával érhetjük el.

Zakor Ágnes
Természetgyógyász
Trihológus

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz